woensdag 18 november 2009

De betekenis van het bordje "Verboden te parkeren"

"Huh, de betekenis? Dat is toch duidelijk!" hoor ik jullie denken. Dat is het inderdaad, alleen vertelt het bordje misschien ook veel over de bewoners die het hangen.

Als je in een drukke straat naast een bakker of slager woont, lijkt het me nogal wiedes dat je dat verbodsbord, na de zoveelste keer geblokkeerd te zijn, gebruikt. Het lijkt op een extra rij tanden die getoond wordt naar diegene die denken "10 minuten, dat kan toch geen kwaad."

Maar wat als je in een straat woont waar het parkeerprobleem niet zo nijpend is en waar de sociale druk ervoor zorgt dat iedereen wat meer in de pas loopt. Wat als men bij het plaatsen van een nieuwe garagepoort toch onmiddellijk dat bordje hangt?

Wat gaat er dan in de mensen hun hoofd om?

  • Niets, ze denken dat het moet
  • Er is een buur die het toch af en toe uithangt bij het parkeren van zijn wagen, en bij dezen is de buur alvast gewaarschuwd
  • Ze hangen het alvast maar preventief, voor in het geval dat (en ze weten niet dat de wet het parkeren zowiezo verbiedt, zelfs zonder verbodsbordje)
  • Ze onderschatten de kennis van de buren i.v.m. het verkeersreglement  

1 opmerking:

  1. Terechte vraag die je je stelt.

    Maar 't gaat verder dan dat. Is op alle vlakken zo, in de maatschappij. Mensen zijn (veel te) kort ingespannen, in vrijwel alles. Vind je ook niet? Een vriendelijk gemaakte afspraak, een beleefde opmerking of vraag is er vaak niet meer bij. Men grijpt meteen naar repressieve maatregelen. En dat is logisch.

    Want aan de andere zijde leven heel wat mensen in het dagelijks leven alsof ze alleen zijn op de wereld.

    Dus, zeg eens, wat was er eerst? De foutparkeerder of intollerante 'klever'? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen