zaterdag 7 november 2009

Die ochtend bij de dopingcommissie

"Baas, we krijgen op onze kop van de internationale dopingcommissie omdat we de benchmarks van de whereabouts aan het overschrijden zijn".

"Tja, het verwondert me het niet dat topsporters die regelmatig vergeten, maar langs de andere kant, het is de verantwoordelijkheid van elke topsporter om elke verdenking van doping te vermijden.
Hoe hard zaagt de WADA?"

"Serieus."

"Ok, check eens wie van onze sporters het wat uithangt met die whereabouts, en check ook eens wat de minimumstraf is."

1 uur later
"Baas, Yanina Wickmayer, Xavier Malisse en Sugar Jackson hebben hun whereabouts niet altijd strict doorgegeven. De minimumstraf is 1 jaar."

"1 jaar? De publieke opinie lyncht ons als we die toepassen. Er zullen Facebookgroepen, Internetmeme's en weet ik veel wat nog ontstaan als we dat doen. De media zal er van smullen, wat natuurlijk goed is voor hun omzetcijfer. Wij zullen door het slijk getrokken worden als varkens, wereldvreemd en weet ik veel wat nog."

"De druk van WADA is groot, baas. We ondermijnen onze eigen professionaliteit als we de regels niet toepassen."

"Ok, laten we het zo aanpakken: we geven de minimumstraf als voorbeeldfunctie, laten het protest wat groeien en we hopen uiteraard dat de 3 in beroep zullen gaan zodat we de straf kunnen tenietdoen, of reduceren.
WADA blij omdat we optreden, waardoor we duidelijk maken dat Vlaanderen het meent met dopingbestrijding, de elitesporters zijn gewaarschuwd dat we onze tanden kunnen laten zien, en de straf voor de 3 zal uiteindelijk nog wel meevallen."

"Ok, ik zet de procedure in werking."


DISCLAIMER: ik heb geen flauw idee hoe het in z'n werk gaat, zo'n procedure, of hoe de Vlaamse Dopingcommissie werkt, maar ik vond de lectuur van de whereabouts wel interessant:

  • per dag moeten elitesporters 1 tijdslot van 1h opgeven (tussen 6h en 23h) van waar ze te vinden zijn
  • dat mag via sms, internet, e-mail, ...
  • het is me niet duidelijk hoeveel tijd op voorhand ze dit moeten doorgeven, en tot hoeveel tijd voor het tijdslot ze nog mogen wijzigen
  • ze mogen het ook vragen aan hun manager, partner, vrienden, om die whereabouts up te daten.
Mijn mening: de commissie heeft gelijk. De regels zijn duidelijk, bestaan al een tijdje, en dienen toch een hoger doel in de sport: doping bestrijden. Ook over de sanctie is duidelijkheid.
Als je dus je gat verbrandt, verwacht dan maar om op de blaren te zitten.

3 opmerkingen:

  1. en op dezelfde dag dan dat ze een van onze grootste sportbeloftes uit het circuit halen, laten ze hier in België een moordenaar die bekend heeft vrij omdat de agenda van justitie te vol zit.

    wie zei er ooit: ``je moet geen schrik hebben voor wanner de machines gaan denken als mensen, maar voor wanneer de mensen gaan denken als machines''?

    regeltjes en GPSsen volgen, is dat al wat wij nog kunnen in dit land?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Men moet niet zagen tegen de dopingcommissie, wel tegen de bleitende hypocriet genaamt Bert Anciaux, minister van sport. Hij is verantwoordelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een idioot moet je zijn om Anciaux hierover in verlegenheid te willen brengen... Hij is al lang geen minister meer. Dat is nu Philippe Muyters! Just is just hé, Anciaux blijft natuurlijk wel nen bleiter :-)

    BeantwoordenVerwijderen