zondag 2 mei 2010

Ga aub stemmen!

Ik weet het, de politici hebben er een potje van gemaakt (maar hey, wij hebben er op gestemd en ze staan onder druk om oplossingen te vinden, maar liefst die van de achterban, waar dan de andere kant niet zo gelukkig mee is).

En ik begrijp de vraag: is BHV dat nu allemaal waard, zeker nu de EUR kraakt, en we voor een ferm vervolg op de crisis staan?

Wat je mening ook is, ga aub please, please, please stemmen - veuillez vôter - en bewijs dat democratie een kans heeft.

De politieke partijen zullen zich duidelijker profileren dan bij vorige verkiezingen, dat is al een excuus dat je nu niet kan gebruiken.

Nu al opgeven, betekent dat iets meer dan 60 jaar na de invoering van het vrouwenstemrecht in België, we het speelgoedje democratie beu zijn.

En als je niet gaat stemmen, of blanco, of ongeldig, onthou je dan straks van alle commentaar, en zeg ook niet "Wir haben es nicht gewusst".

Aanvulling
Dit is geen pleidooi voor of tegen stemplicht / stemrecht. De volgende verkiezingen spelen zich af in ons stelsel van stemplicht, en blanco's of ongeldige stemmen zullen de discussie daarover niet versnellen.

3 opmerkingen:

  1. Vraag is alleen waarom we zouden moeten gaan stemmen. Vind weinig argumentatie in uw betoog.

    Geen zorg, zelf zal ik gaan, maar dan om totaal foute reden: "een vriend een pleziertje doen".

    Gr,r

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En wat doe je dan met het feit dat deze verkiezingen ongrondwettelijk zijn? De grondwet lijkt me toch wel de basis voor een democratie te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Matthieu Calu interessante vraag!

    De oproep om niet te gaan stemmen is echter uit apathie ontstaan, niet uit wettelijke overwegingen. Vandaar ook mijn oproep om wel te stemmen en niet aan de zijlijn te staan kijken naar wat er aan het gebeuren is.

    Ik denk trouwens dat de vorige verkiezingen ook niet grondwettelijk verlopen zijn omdat ex-gedetineerden te weinig rechten hadden of zo iets. Toen heeft daar geen haan naar gekraaid.

    BeantwoordenVerwijderen